Gotowanie może onieśmielać.
Wiele osób przekonało się, że po prostu nie mogą tego zrobić, a następnie marnują setki dolarów miesięcznie na jedzenie poza domem lub kupowanie gotowych potraw. Nie pozwól, aby ci się to przytrafiło! Gotowanie może być proste i skuteczne, a ten artykuł pokazuje, jak to zrobić.Aby Twoja domowa pizza nie nasiąkała wszystkimi soczystymi dodatkami, które dodajesz, lekko posmaruj gołe ciasto oliwą z oliwek. Sos do pizzy, papryka i mięso mogą obciążać ciasto na pizzę i powodować jego rozmoczenie nawet po upieczeniu, więc pamiętaj o posmarowaniu odrobiną oliwy z oliwek, aby uzyskać bardziej chrupiącą i jędrną pizzę!Wcięcie środka kotleta hamburgerowego nawet o pół cala zapobiegnie wybrzuszaniu się podczas gotowania. Wystarczy szturchnięcie w środku przed gotowaniem, co pozwoli na bardziej równomierne rozprowadzenie ciepła i zapobiegnie puchnięciu burgera na wierzchu, co większość z nas jest zbyt dobrze zaznajomiona.Przed gotowaniem na szaszłykach jest kilka rzeczy, o których musisz wiedzieć. Używając metalowych szpikulców, wybierz te, które są kwadratowe lub skręcone; lepiej trzymają się żywności niż okrągłe modele.Najtrudniejszą i najbardziej czasochłonną rzeczą w gotowaniu jest wykonanie wszystkich prac przygotowawczych. Możesz kupić wstępnie przygotowane warzywa lub przygotować składniki dzień wcześniej, aby skrócić czas spędzany w kuchni. Jest to bardzo pomocne, jeśli chcesz w pośpiechu wyjść na kolację.Pomyśl o zakupie dużych pieczeni wołowych lub łopatkach wieprzowych, które możesz zrobić podczas jednego z weekendowych wieczorów. Po zjedzeniu tego na obiad przechowuj go w lodówce, aby w miarę upływu tygodnia móc przygotować wiele różnych rodzajów kanapek. Zmaksymalizuj swoją wartość i ogranicz wydatki, oszczędzając żywność.Jeśli chcesz upiec pyszne steki, użyj swojego piekarnika. Gdy odpowiednio nagrzejesz piekarnik, brojler szybko obsmaży mięso i sprawi, że będzie bardziej soczyste. Należy unikać używania jakichkolwiek przyborów, które przebiją mięso podczas obracania.
Spowoduje to utratę ważnych płynów.
Zamiast tego użyj szpatułki.Gotowanie może być przyjemnością, jeśli zainwestujesz w dobrą, sporą deskę do krojenia, która poradzi sobie ze wszystkimi Twoimi potrzebami związanymi z krojeniem i siekaniem. Jeśli na stół rzeźniczy nie ma miejsca, poszukaj trwałego bambusa lub wytrzymałego klonu do pracy. Deska do krojenia z zagłębionym rowkiem otaczającym powierzchnię krojenia jest przydatna do wyłapywania soków z krojonego mięsa i ułatwia czyszczenie. Jeśli będziesz używać deski do krojenia na gładkiej powierzchni, poszukaj takiej z gumowymi nóżkami, aby uniknąć poślizgu. Utrzymuj swoją deskę do krojenia olejem mineralnym o jakości spożywczej (warzywa i oliwa z oliwek mogą zjełczeć) i upewnij się, że odpowiednio czyścisz, a co ważniejsze, suszysz deskę do krojenia po każdym użyciu, aby zapobiec wypaczaniu.Można gotować zdrowo, nie porzucając wszystkich bogatych, kremowych dressingów, które mogą wnieść tak wiele smaku. Jedną z metod jest użycie jogurtu w stylu greckim jako zamiennika majonezu. Połowę majonezu wskazanego w przepisie należy zastąpić jogurtem. Daje to ten sam wspaniały smak, jednocześnie zmniejszając niezdrowe działanie majonezu.Jak widać, gotowanie nie jest trudne, gdy wiesz, co robić. Postępując zgodnie z tymi instrukcjami, w mgnieniu oka zostaniesz domowym kucharzem. Przestań marnować tyle pieniędzy, jedząc niezdrowe fast foody i paczkowane jedzenie, i zacznij przygotowywać własne proste posiłki w domu! Możesz to zrobić!